начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с достъп до ВиК инсталация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с достъп до ВиК инсталация

Мнениеот chichadar » 18 Яну 2011, 18:16

Здравейте,

Моля за съдействие относно следния проблем:

На партер в жилищна кооперация притежаваме малко магазинче, в което е предвидено прекарване на ВиК инсталация, има канал за мръсната вода и в съседното помещение има вертикален щранг за вода, на който е направено отклонение за бъдеща инсталация, но е запушена с тапа.
От дълги години се опитвам да прекарам вода в този магазин, но проблема е там, че тръбата за водата се намира в мазето на една съседка, която абсолютно по никакъв начин не позволява някой майстор да влезе там, за да постави необходимата инсталация, с която да пусна водата в моето помещение. Няма и от къде другаде да се хване водата - тръбата е само една, освен, ако не си изкопая кладенец :?
По този начин аз постоянно търпя имуществени щети, тъй като за повечето търговски дейности ХЕИ иска да има чешма и не мога да го дам под наем, а в това време и 50 лева да ти дойдат допълнително никой не би подминал с лека ръка.
chichadar
Нов потребител

Re: Проблем с достъп до ВиК инсталация

Мнениеот toni_sf » 18 Яну 2011, 19:15

:D И как притежаваш това малко магазинче, след като няма вода и как е пуснато в действие ,щом нямате разрешително от ХЕИ.Помисли малко върху питането което поставяш.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dikobraz » 18 Яну 2011, 20:35

Нещо от описаното не е така, тръбата може да минава през мазето на някой, но крановете за спиране на щранга трябва да са на достъпно място. Най често в коридора на мазето.
Ако няма такива, определено пък трябва да има достъп до общия водомер, който трябва да има два крана, преди и след него.
Проверете тези неща поне един от двата варианта трябва да е наличен.
И не забравяйте при спиране на водата да уведомите предварително.
Не вярвам спирането и да отнеме повече от 20 минути. Поне толкова време е необходимо за да се сложи кран и при Вас.
dikobraz
Потребител

Мнениеот chichadar » 18 Яну 2011, 21:48

За toni_sf - отговора ми е, че през 2000 та, когато се построи сградата, такива изисквания нямаше. Магазин за промишлени стоки можеше да съществува и без ВиК инсталация. В нотариалния акт това е записано като бутик №1, а не като гараж, мазе или друг обект.
А относно общите части - за съжаление строителя навремето не е преценил, че ще се сблъскам с подобни проблеми и е сложил общия водомер не някъде в общите части, а пак в същото мазе. Когато отидох в централата на ВиК и им съобщих този факт, те ми отговориха, че нищо не можели да направят и инкасаторката не е била допускана да прави замерване на водата.
chichadar
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Яну 2011, 01:24

Е не си прав точно през 1993г ме глобиха от ХЕИ ,че нямам две мивки в кафето което бях наел от общината и е регистрирано като такова помещение.А през 1995г открих магазин за хранителни стоки просто незнаеш какви изисквания трябваше да спазя.Така,че е излишно да казваш ,че всичко е след 2000г.Задължително е вече всяко едно помещение което е за търговска цел да има санитарно помещение или още повече да няма вода.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Яну 2011, 12:57

:D до-chichadar Пишете ми на ЛС без да сте си включили Вашите.Имам едно питане как така ще изтече много вода ,когато си прекарвате ВиК инсталация ,нямате ли спирателни кранове и сте си намерили явно добър майстор който разбира явно това ще му е банята за годината :D шегувам се разбира се. И наистина не вярвам този строител да не е сложил такива кранове ,и наистина зависи от майстора Ви спирате водата на входа за 20-30 мин и сте готов.
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост