начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Кой е собственик на двора?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой е собственик на двора?

Мнениеот krisanta » 20 Авг 2009, 15:05

Ще се опитам накратко да изложа проблема си.След отдадено право на строеж,на нашето и на съседна къща място/обединен парцел/ е изграден блок.Земята не сме прехвърляли.Имаме вътрешен двор и подземни гаражи.Сега една умница,без да пита никой сложи бариера и ограничи достъпа да двора,където си паркираме колите.От друга страна пък, съсобствениците на мястото си заградиха с вериги 12 метра ширина от двора,защото толкова им било мястото.За бариерата мисля,че е незаконно поставена,след като не сме се съгласили. Всъщност имаме ли право и ние да заградим останалата част от двора,без да възпрепятстваме достъпа до гаражите,разбира се.В крайна сметка нали плащам данък на земята?!?Знам,че принципно се води обща част,но нали не сме прехвърляли земя,няма как да е обща...Дайте съвет как да постъпя,моля!
krisanta
Нов потребител

Re: Кой е собственик на двора?

Мнениеот naughty » 20 Авг 2009, 16:20

като начало пуснете жалба в общината
naughty
Потребител

Re: Кой е собственик на двора?

Мнениеот sophkand » 22 Авг 2009, 11:05

Имам подобен проблем. Съсобственик съм на парцела, върху който е построена жилищната ни сграда. Имаме вътрешен двор, през който се преминава, за да се ползват гаражите. Един от съседите ни, собственик на гараж, но не и на земята, има претенции към частта от двора на 9 м пред вратата от гаража му и не разрешава на никой да спира там под претекст, че не може да маневрира с колата си (което не е вярно, тъй като остава достатъчно място, ако си ползваше гаража по предназначение). Съвсем отделна тема е, че всъщност го ползва като склад и така не му е удобно да си извършва товаро-разтоварните дейности. Освен това е изградил без разрешение от етажните собственици навес над вратата на гаража, за да държи под него една от колите си (нали гаражът е натъпкан със стока). За да си пази територията, държи друга кола на мястото, където не разрешава на нас, собствениците на земята да паркираме (и тя не му пречи съвсем успешно да си извършва маневрите, защо ли?).
Открих, че има нарушения по чл. 18, ал. (3) от ЗУЗ на СО и чл. 57. ал. (4) от ЗУТ във връзка ползването на гаража не по предназначение и изграждането на навес без разрешение. Въпросите ми са два:
1. Към кого трябва да насоча жалбата си по тези две нарушения
2. Какво може да се направи по отношение на претенциите му към част от двора и държането на коли на територията му, предвид че парцелът е частна собственост.
sophkand
Нов потребител

Назад към Етажна собственост