начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Регистриране на искова молба за съдебна делба?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистриране на искова молба за съдебна делба?

Мнениеот ivaylotodorov558 » 09 Окт 2023, 12:43

Здравейте!
Подадох нужните бройки екземпляри (искова молба) с приложенията към тях в регистратурата на районен съд.
Регистрирах и нужните бройки от същите молби с приложенията в Агенцията по вписванията.
Проблемът е, че не знам какво следва.
Попитах на регистратурата в съда и ми казаха, че в Агенцията по вписванията ще ми кажат какво да правя по-нататък. В Агенцията по вписванията ми казаха, че в съда знаят най-добре и тяхната работа е само да ми регистрират молбата.
Щяхме да правим доброволна делба с братята, извадих всички документи, които са нужни (скици, данъчни оценки) и в последния момент заявиха, че няма да участват.
Не мога да си позволя адвокат, опитвам се сам да дам ход на делото, защото поради тази съсобственост не можем да се преместим в друго жилище, а в това има твърде много проблеми с комшиите до нас и над нас, които са приятели с единия брат и превръщат живота ни в ад (на мен и на болната ми майка, за която се грижа).
Моля Ви за помощ, какво следва след като регистрирах тези искови молби в Агенцията по вписванията?
ivaylotodorov558
Младши потребител

Re: Регистриране на искова молба за съдебна делба?

Мнениеот vili_spasova » 09 Окт 2023, 13:57

Да Ви кажа, че понякога ангажирането на адвокат не е по желание, а задължлително. Не мога да си представя какво точно сте сътворили с регистриране на искови молби за съдебна делба в АВ преди да има разпореждане на съда .... и какво точно вписване/отбелязване ще съществува по партидата на имота. Съдът следи служебно за вписването на ИМ в АВ, когато става въпрос за недвижим имот.
Интересно ми е ако са вписали нещо в АВ какво е било то...
Дайте повече инфо, че стана интересно.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот hristev » 10 Окт 2023, 08:59

Ама, как го направихте ?

В един и същ ден входирахте в съда и в служба по вписвания ли ? Колко екземпляра пуснахте в службата ? Имаше ли входящ номер от регистратурата на Районен съд поне една от молбите ?

Получихте ли отказ за вписване от Службата по вписвания ? Принципно практиката е те да не Ви дадат екземпляр, а служебно да изпратят вписаната молба до Съда.

Какъв петитум написахте в исковата молба ? Тоест, какво искане отправихте до Съда ?

Най-добре звънете на НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ПРАВНА ПОМОЩ
Националната телефонна линия за правна помощ е телефонен номер, на който всеки гражданин може да получи безплатен правен съвет от квалифициран юрист. Гражданите заплащат единствено цената на телефонния разговор. Национален телефон за правна помощ - 0700 18 250

Ако действително сте социално слаб и не можете да си позволите адвокат... имате право на служебен такъв от бюрото за правна помощ.Повече информация тук - https://mjs.bg/home/index/1201f1c6-798b ... 2e228ac8a1

И на мен ми е интересно какво е станало. Следя с огромен интерес.
hristev
Потребител

Мнениеот ivaylotodorov558 » 10 Окт 2023, 12:40

hristev написа:Ама, как го направихте ?

В един и същ ден входирахте в съда и в служба по вписвания ли ? Колко екземпляра пуснахте в службата ? Имаше ли входящ номер от регистратурата на Районен съд поне една от молбите ?

Получихте ли отказ за вписване от Службата по вписвания ? Принципно практиката е те да не Ви дадат екземпляр, а служебно да изпратят вписаната молба до Съда.

Какъв петитум написахте в исковата молба ? Тоест, какво искане отправихте до Съда ?

Най-добре звънете на НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ПРАВНА ПОМОЩ
Националната телефонна линия за правна помощ е телефонен номер, на който всеки гражданин може да получи безплатен правен съвет от квалифициран юрист. Гражданите заплащат единствено цената на телефонния разговор. Национален телефон за правна помощ - 0700 18 250

Ако действително сте социално слаб и не можете да си позволите адвокат... имате право на служебен такъв от бюрото за правна помощ.Повече информация тук - https://mjs.bg/home/index/1201f1c6-798b ... 2e228ac8a1

И на мен ми е интересно какво е станало. Следя с огромен интерес.

Получих входящ номер от регистратурата на съда. Днес сутринта ми звъннаха от Агенцията по вписванията и ми потвърдиха, че единият екземпляр остава за тях, а другият ще изпратят служебно към съда.
Благодаря Ви, не знаех, че имам право на безплатна правна помощ по телефон и чрез бюрото.
Ходих при двама адвокати в моя град преди да се наема сам да се оправям с всичко, единият ми взе 40 лв., другият 50 лв. за устна консултация, като и двамата не се запознаха с делото, не ми обясниха нищо, просто ми казаха, че трябва да ги наема и че хонорарът е 3000 лв., като е възможно да трябва да заплатя и допълнително хонорар в зависимост колко ще се проточи делото, как ще се развият нещата, дали ще се навържат и други дела към това дело и т.н.
Обясних им, че нямам нужните средства и доходи, за да заплатя подобни хонорари, а те ми обясниха, че когато събера парите, тогава да започвам дела, иначе няма как да стане.
Както вече обясних, грижа се за много възрастната си и болна майка и поради тази причина не работя в момента. Пробвах с асистент от социалното и с частна болногледачка, когато работех, но отношението и грижите, които предлагаха бяха под всякаква критика (бях сложил по една скрита камера във всяка стая).
Съжалявам за офтопика, но положението е просто нетърпимо заради единия брат, който е приятел с комшията над нас и другия до нас и сме обект на заплахи, тропане по цяла нощ и силна музика, с комшията до нас се стигна няколко пъти до физическа саморазправа (нападна ме пред вратата, пред входа и докато излизах от асансьора). Многократните жалби в полицията и молбите за помощ до кварталния нямат никакъв ефект. Имам огромно желание да наема адвокат, но не мога да си го позволя.
Моля Ви за разбиране и Ви благодаря за помощта, която ми оказахте, изключително съм Ви благодарен!
ivaylotodorov558
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба