начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прехвърляне на собственост?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на собственост?

Мнениеот bubalazi » 22 Мар 2018, 00:28

Здравейте, имам следния казус:

Майка ми сключи предварителен договор за покупко-продажба на жилище, което бе закупено с цел да бъде моя собственост (нейната дъщеря). Сам първата вноска е платена от майка ми, а всички останали от мен. Жилището тъкмо получи Акт 16 и съответно не е подписан окончателния договор (това следва да стане след получаване на Акт 16). Въпросът ми е има ли начин моето име да фигурира в окончателния договор и съответно в нотариалния акт, при положение, че предварителният договор е на името на майка ми? Какъв е най-лесният начин, аз да придобия собствеността на апартамента? И двете страни са с ясното съзнание, че жилището трябва да е моя собственост.
bubalazi
Нов потребител

Re: Прехвърляне на собственост?

Мнениеот katerinakuch » 22 Мар 2018, 00:57

Тогава Вие трябва да фигурирате като купувач в договора за покупко-продажба.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Прехвърляне на собственост?

Мнениеот bvoykov » 23 Мар 2018, 20:53

Ако не Ви включат по някакъв начин в договора, дали като страна, дали като трето лице-бенефициер, няма как Вие да придобиете правото на собственост върху въпросния имот. "Включването" може да стане, ако се подпише например нов предварителен договор, в който изрично се посочва, че е бил налице предишен предварителен договор, но страните са се споразумели да Ви включат като страна или като бенефициер да придобиете собствеността. Това може да стане и в нотариалния акт, когато вече се "сключва" окончателният договор. Двете страни може да са напълно наясно, че уж имотът трябва да е за Вас, но нещата с недвижимите имоти са по-специфични, трябва да е документирано някъде просто. Ако майка Ви придобиваше от свое име но за Вас лек автомобил, това в един хипотетичен съдебен процес може да се доказва и със свидетелски показания, но когато става въпрос за недвижим имот трябват документи, най-вече нотариално заверени. Другият вариант е, ако все пак не станете Вие собственик, и страните не ви прехвърлят на Вас апартамента, да искате от майка Ви тези суми, които сте вложили за закупуване на имота като дадени без основание.
bvoykov
Потребител

Назад към Покупко-продажба