начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Кметът плаща банков кредит на покойница

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот donna » 12 Дек 2010, 23:56

11 декември 2010 /
Над 28 000 лева ще плати общината на банка вместо русенка, която починала и не успяла да си изплати кредита.
Единственият й наследник е сестра й, но тя направила отказ от наследство. Така половин апартамент станал общинска собственост, съобщи вестник "Утро", цитиран от агенция КРОСС.

Законът е категоричен, че ако няма други наследници или всички направят отказ, общината е длъжна да приеме наследството. Половинката апартамент обаче върви в комплект с ипотеката заради изтегления банков заем. И на практика сега общината ще плаща заема на покойницата.

За случая се разбира от една спогодба, подписана пред Русенския районен съд между банката и общината. Няма точна статистика дали има и други такива и колко. Но е факт, че по този начин общините лесно могат да бъдат задължени да плащат огромни дългове, направени от малоимотни хора. И няма никакъв шанс данъкоплатците да не платят, освен ако не се промени законът. Въпреки опосканите си бюджети, общините просто нямат право да откажат.

http://rousse.dir.bg/2010/12/11/news7593909.html
donna
Старши потребител

Re: Кметът плаща банков кредит на покойница

Мнениеот portokal » 13 Дек 2010, 00:10

Дали изобщо общината отговаря за задълженията? :roll: Поне от буквалното тълкуване излиза друго:
Чл. 11. Когато няма лица, които могат да наследяват съгласно предходните членове, или когато всички наследници се откажат от наследството или изгубят правото да го приемат, наследството се получава от държавата, с изключение на движимите вещи, жилищата, ателиетата и гаражите, както и на парцелите и имотите, предназначени предимно за жилищно строителство, които стават собственост на общината, на чиято територия се намират.

Наследник според текста е държавата; определени вещи (само вещи) "стават собственост" на общината.
Държавата, но не и общината, е спомената и между онези, които приемат наследство само по опис.
Излиза, че общината не е наследник, а само се "обогатява" с имотите за сметка според мен на държавата (а не на кредиторите, примерно).
Може и да не съм права. Не съм чела нищо по въпроса, може и да има.

Е, в случая ставало дума за ипотекиран апартамент, сега обърнах внимание. Но пак - общината е просто в положението на всеки, който е придобил ипотекиран имот, не по-набутана. :roll: И понеже не е дала нищо за апартамента, в най-лошия случай може да се окаже на нула. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 13 Дек 2010, 00:24

"...жилищата.........., които стават собственост на общината, на чиято територия се намират" ми правилно , имота е станал собственост на общината с ипотеката барабар , да и е честито на общината :D имам чувството ,че квото става или не става се у община Русе става , тия просто са шампиони и късметлии :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Дек 2010, 00:34

:) Интересно- едната запетая какво може да стори.
Дали изобщо общината отговаря за задълженията?

Не прочетох да има данни за приложение на § 42 ЗОС вр. § 7 от ЗМСМА :roll: за да приема написаното, но .... не знам.

п.п. Донна, ако се опрем на това тълкуване на нормата( заради хубавата запетая) излиза, че държавата ще приеме наследството само ако е зем. земя или гора- останалото за общините? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 13 Дек 2010, 00:41

Да точно ,като онова как беше да се убие не , да се освободи :D
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Дек 2010, 00:48

Не смея да твърдя със сигурност, защото не познавам доказателствата по кориците, но ми се струва, че е настъпила объркация с отказ от право на собственост ( само дето тук общината не актува, а вписва имотите в нарочна книга дето повечето я нямат :lol: ).
Което не е равнозначно с отказ от наследство. :roll:

Някой не може ли да даде повечко факти, че стана интересно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 13 Дек 2010, 10:59

Нека да усложним малко казуса
- ако наследсвеният имот не е жилище, а магазин например и е ипотекиран :?:
- ако наследодателя е бил търговец и е учредил особен залог върху търговското си предприятие, в което има имоти за търговска и производствена дейност :!:

Условието, че наследника по закон е направил отказ от наследство си остава същото
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот fighter » 13 Дек 2010, 11:13

Все си мисля, че основният принцип е, че държавата/общината отговаря до размера на това, с което се е обогатила! Т.е. тя не можа да загуби!
Смътно си спомням, че имаше някакъв иск, с който кредиторът можеше да се бори срещу отказа.
И пак опираме до въпроса за застраховката на кредитополучателя!
Аз имам случай (за няколко други знам, но не съм ги водила аз тези казуси), в който баката и за страхователя играеха комбина.
Може би в кредитния регистър трябва да вписват задължително и наличието на застраховка! Не ми хрумва друг начин да се пресекат тези злоупотреби.
fighter
Потребител

Назад към Ипотека