начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за ипотека

Мнениеот merlinsps » 19 Апр 2010, 18:23

Може ли освен банките и заложните къщи , юридически лица да учредят ипотека върху недвижим имот. С други думи юридическото лице да бъде в ролята на банка. Това законна ипотека ли е.
merlinsps
Нов потребител

Re: Въпрос за ипотека

Мнениеот lexter » 19 Апр 2010, 20:54

изключая законната ипотека, която възниква чрез вписване, извършено по искане на определени в закона кредитори (чл. 60/4 ЗКИ; 168/Т.1, 2 ЗЗД), договорната ипотека се учредява чрез договор между ипотекарния кредитор и СОБСТВЕНИКА на имота (недвижим).
Тоест питането е дали ЮЛ може да е ипотекарен длъжник? - отговорът е да, доколкото е собственик на недвижим имот и има съгласие, дадено по определен в закона начин.
Може ли да се изживява като лихвар? - ако не го хванат да, иначе:
Чл. 252. (Отм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., доп. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.11.2009 г.) Който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки както и платежни услуги, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

(3) Наказанието по ал. 2 се налага и на онзи, който при осъществяване на банковата дейност с разрешение, използва средства придобити в нарушение на установените разпоредби.
lexter
Потребител

Мнениеот merlinsps » 20 Апр 2010, 17:51

lexter, благодаря за отговора. Ако правилно съм те разбрал ЮЛ не може да бъде ипотекарен кредитор, което би направило подобна ипотека фиктивна и незаконна.
merlinsps
Нов потребител

Мнениеот lexter » 20 Апр 2010, 20:37

не съм казал такова нещо!
я, кажи, с думи прости какво те тревожи, защото имам подозрение, че това, което се канех да напиша, и него нямаше да го интерпретираш правилно.
lexter
Потребител

Мнениеот merlinsps » 22 Апр 2010, 16:02

Работодател предлага да ми купи жилище което аз да му изплащам. Може ли нотариалния акт да бъде на мое име чрез ипотека.

ПП Материята ми е малко чужда и от там обясненията ми объркани.
merlinsps
Нов потребител

Мнениеот lexter » 23 Апр 2010, 11:20

най-добронамерено препоръчвам преди да подписвате каквото и да е с този "работодател" да си уговорите среща с юрист/адвокат и да си поприказвате, да ви посъветват кое как да стане, защото не е за 2-3 реда от форум случаят :)
Успех!
lexter
Потребител

Назад към Ипотека