начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Молба за помощ относно спиране на плащане ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за помощ относно спиране на плащане ипотечен кредит

Мнениеот juli5397 » 09 Мар 2010, 19:47

Моля ако с някаква информация може да ми помогнете.Става въпрос за ипотечен кредит,който сме плащали със съпруга ми.Кредита е на мое име,развеждаме се,кредита остава за моя сметка,поради това,че мъжа ми не желае да го плаща(в споразумението е вписано,че аз се задължавам да си го плащам).Не мога да плащам кредита,нямам имоти-движими или недвижими на мое име освен този за който става въпрос,не живея в него.Живея в жилището на съпруга ми което остава негова собственост, до навършване на пълнолетие на детето.Това жилище е ипотекирано в друга банка на негово име.В споразумението от съда е описано,че жилището е негово и техниката и мебелите.(изброени са).Въпроса ми е следният,стига се до съдия-изпълнител,пуска се изпълнителен лист,вземат ипотекирания апартамент на мое име,който е ,нямам други имоти и движими вещи,немога да плащам,правят ми запор да не излизам извън граница,заплатата на която се водя е малка,не могат да ми удържат от нея,какво следва-след като няма какво да ми вземат и не мога да плащам,колко години има давност това нещо-ако дефакто се окаже несъбираем този кредит? Какво да очаквам,ако някой може да ме посъветва или да ми отговори,ще бъда много благодарна.
juli5397
Нов потребител

Re: Молба за помощ относно спиране на плащане ипотечен кредит

Мнениеот hans86 » 26 Апр 2010, 18:04

Здравей Джули,

принципно в твоята ситуация банката е безсилна да си върне кредита, лихвите и глобите. Ще ти кажа какво бих направил аз на твое място, все пак рано или късно ще трябва да почнеш да работиш и в твоята ситуация ще работиш де факто за банката. От днес има решение на ВСС http://lex.bg/bg/news/view/36972 с което напускането на държавата в рамките на ЕС поради задължения е обявено за незаконно противоречащо на основи закони на ЕС. Не съм юрист и не мога да ти кажа, на кои точно закони или права на гражданите противоречи, това не е и важно. Въпроса е че можеш да пътуваш свободно из ЕС. Та моя съвет е да понаучиш език примерно немски, за няколко месеца може и година, зависи колко бързо и интензивно учиш и да емигрираш в някоя държава в ЕС. Аз лично уча в Германия, тук можеш да обявиш частен фалит (принципно и в България тябва да има рано или късно такъв закон, но приемането му се бави от лобито на банките в политиката, а то повярвай ми е много голямо, но има директива от ЕС и р въпрос на време някой да осъди България затова че няма такъв закон и срещу България да почне да тече наказателна процедура, тогава ще се задействат, защото тези наказателни процедури струват доста милиони годишно на държавата и никое правителство няма да може да се оправдае. Но докато стане това може да минат години....) Затова моя съвет е да отидеш в държава където има такова законодателство, тук има специализирани адвокати, който само с това се занимават и е практически безплатно да фалираш.... десетки хиляди хора го правят и почват на чисто след един гратисен период, който трае до 6 години. Ами на кратко това бих направил аз в твоята ситуация, тук законодателя е на мнение, че отговорността за раздаването на кредити лежи главно при банките а не при кредитополучателя, който в голям процент от случаите не е финансово грамотен, хората в България още по-малко, затова и в Германия банките трудно дават кредити. Помисли за бъдещето си, все пак за да имаш пенсия и от какво да живееш на старини ще трпбва да работиш, оставяйки в България ще работиш буквално цял живот за банката..... ако избереш моята алтернатива, ще имаш шанс след няколко години да почнеш на чисто. Желая ти успех !!!
hans86
Нов потребител

Назад към Ипотека